Skift din gearing til Compact

Flere og flere finder glæden ved at rejse sydpå for at cykle i bjergene.

Den store tv-dækning af bl.a. 

 

Tour de France, Giro de Italia og de mange forårsklassikere har øget interessen for at komme ud over landets grænser og prøve kræfter med den høje bjerge.

I Danmark har vi ”kun” bakker, som i sig selv også kan være noget af en udfordring, hvis din gearing på cyklen ikke har gear, der er lette nok. I de gode gamle dage, da ruder konge var knægt, blev cyklerne leveret fra forhandlerne med 8-9 gear. Bagtil havde kassettens største klinge 21 eller 23 tænder, mens den mindste klinge var forsynet med 11 tænder. Foran havde du to klinger med hhv. 39 og 53 tænder.

I dag leveres mange cykler med en compakt gearing og nogle med en ekstra lang bagskifterarm som kan klare en klinge med helt op til 34 tænder.

Foran har du så enten 36/50- eller en 34/50-klinge. Det betyder, at cyklen har en meget let gearing, som gør dig i stand til at klare stejle stigninger, hvis du har lidt træning i benene.

I Danmark vil sådan en gearing nok betyde, at du kun meget sjældent cykler på den lille klinge foran. Derfor kan det være en ide at skifte frem og tilbage mellem forskellige gearinger, alt efter om du cykler i Danmark eller tager sydpå.

Har du en cykel, som er leveret med 39/53-klinger foran, er det en rigtig god ide at skifte til en såkaldt compact gearing. Man kan sige at du gør cyklen klar til de høje bjerge. Når du kommer hjem igen kan du så skifte tilbage igen.

Det er virkelig let af skifte klingerne foran
Min cykel er leveret med 39/53, så da jeg skulle sydpå, skiftede jeg så klingerne. På de nyere udgaver af Shimano-grupperne kan man nøjes med at skifte klingerne. På de lidt ældre versioner skal du skifte hele kranksættet, hvilket også er ret simpelt.

Bliv medlem og læs resten af artiklen

Læs vores udvalg af artikler, som kan indeholde alt fra nyheder fra cykelverdenen til tips til den daglige cykelrytter. Nogle artikler vil være begrænset til medlemmer, mens andre kan læse af gæster, som endnu ikke er medlemmer.

DEL PÅ
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email