Sandheden om det runde tråd

Synes du, at du ikke er så god til at træde og til at trække, når du pendulerer rundt? Det er der måske en ganske naturlig årsag til.

Jeg kan faktisk godt forstå dem, for man hører hele tiden om det runde tråd, når man snakker fx cykling eller spinning. Den menneskelige fysiologi er virkelig imponerende, og det er helt utroligt, hvad vores krop kan, og hvad den kan tilpasse sig til. Det har betaget mig i årevis, og jeg bliver ved med at blive overrasket over, hvad den er i stand til.

Fakta er dog, at når du cykler med en kadence på 80-90 runder pr. minut, er det ikke fysiologisk muligt for dine muskler at omskifte i mellemtryk og træk. Det kan du først gøre, når du kører ind på en stigning og kommer langt ned i kadence i et tungt gear.

Hvad er så hemmeligheden bag det runde tråd? Jo, hvis du forestiller dig at du har den ene pedal i topposition og den anden i bun position, hvilken vej vil du så skulle træde for at skubbe cirklen i gang? Alle svarer det samme, nemlig fremad.

Faktum er, at der er to måder at cykle på. Nogen træder nedad skiftevis med højre og venstre ben. Andre træder fremad, fordi de ved, at de på den måde holder en cirkelbevægelse i gang.

Hvis du hører til gruppen, som træder nedad med benene kørende som to stempler, vil du bremse dig selv, hver gang du har drejet en halv runde. Hører du derimod til den gruppe, som har lært at træde fremad, vil du holde cirklen kørende og skabe meget mere fremdrift.

Du får samtidig meget mere ud af din runde, fordi der ved at cykle i stempler vil være inaktive områder i din cirkel, hvor dine watt går tabt.

Afsløret i spinningsalen
Et af de steder, hvor det for mig er tydeligt, hvem der mestrer det runde tråd, eller evnen til at træde fremad, er i spinningsalen. Når man står op og cykler, er det tydeligt at se, at de, der cykler i stempler, nærmest hopper op og ned, hvorimod de, som træder fremad og kender teknikken, står og vugger fra side til side.

Er det svært at lære?
Den måde, som du lettest kan træne det runde tråd på, er ved at sidde på en hjemmetræner eller en spinningcykel og cykle med et ben ad gangen. Her vil du tvinge dig selv til at træde fremad, for ellers vil cirklen gå i stå. Øv det og mærk følelsen, fornem retningen og skift så ben. Når du har gjort det i nogle minutter, kan du prøve at cykle på samme måde, men med begge ben.

Bliv medlem og læs resten af artiklen

Læs vores udvalg af artikler, som kan indeholde alt fra nyheder fra cykelverdenen til tips til den daglige cykelrytter. Nogle artikler vil være begrænset til medlemmer, mens andre kan læse af gæster, som endnu ikke er medlemmer.

DEL PÅ
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email