Ruska – Laplands sjette sæson

Flydende huse, nordlys, der danser hen over himlen, shamanistisk visdom uddelt af ilden og endeløse stier, der krydser flerfarvede fjelde: En cykeltur gennem Laplands strålende efterårslandskab omslutter og fylder dig med input til sjælen i smukke omgivelser, som på mere end én måde fylder dig med lykkefølelse.

Flydende huse, nordlys, der danser hen over himlen, shamanistisk visdom uddelt af ilden og endeløse stier, der krydser flerfarvede fjelde: En cykeltur gennem Laplands strålende efterårslandskab omslutter og fylder dig med input til sjælen i smukke omgivelser, som på mere end én måde fylder dig med lykkefølelse.

Ruska er det finske ord til at beskrive det spektakulære naturlige efterårsfænomen, der forvandler landskabet til en eksplosion af farver. Dette sæsonbestemte skuespil varer normalt cirka to uger. Gyldne birkeblade hænger fra hvide, knudrede grene i en smuk kontrast til den flammende røde løber af blåbærbuske i skovbunden. Den lavtliggende, sene eftermid- dagssol bader omgivelserne i et blødt, varmt lys og uddyber søernes blå tone yderligere.

Denne anden sommer er en naturbegivenhed uden sidestykke i Lapland, og vi var heldige nok til at være der i en af disse uger. Vi forstod dog ikke vores lykke, før vi landede langt nord for polarcirklen i Kittilä. Så snart vi forlod lufthavnen, kunne vi ikke lade være med at blive overvældet af farvernes flammet omkring os. Fränzi og jeg, med vores mountainbikes omhyggeligt gemt væk sammen med vores bagage, er på vej til vores indkvartering, i følgeskab med fotograf Martin Bissig, der ønsker at fange denne utrolige sæson på film.

På begge sider af vejen ser vi intet andet end efterårsskovenes rige farver. Næppe overraskende, da skov dækker 70 procent af Finland. Hist og her får vi glimt af små bygder og deres typiske røde træhuse.

”Farven kom oprindeligt fra det røde oxidslam, der blev efterladt fra mineaffaldet. Disse små bosættelser består normalt af et par boliger, et gæstehus, et bageri, lader og udhuse. Grunden til, at de er placeret så spredte, er, at de så ikke alle går op i flammer, hvis der opstår en brand. Vi har plads nok,” forklarer Juha, vores chauffør.

Hans familie har boet i Levi-området i over 500 år. I dag driver han og hustruen Heidi et anerkendt rejsebureau, Polar Star Travel. Vi er begejstrede for at kunne rejse rundt med folk, hvis lokale rødder stikker dybt.

Perfekt filmbaggrund

Vores indkvartering kunne ikke være mere autentisk. Det er den perfekte filmbaggrund. De naturlige byggematerialer emmer af hygge i hvert eneste rum. Det tilhører en familie af jægere, som det fremgår af de mange skind og gevirer, der pryder væggene. Ud over et par soveværelser og et opholdsområde og tilstødende køkken oversvømmet i naturligt lys er der selvfølgelig den nødvendige sauna. Saunaer har en lang historie i Finland og er en væsentlig del af det finske liv.

”Et hus er ikke komplet uden en sauna,” forklarer Juha og tilføjer med et grin:

”Der er over tre millioner i Finland!”

Senere møder vi hans kone, Heidi, i pihvipirtti, hvilket betyder steakhouse. De gamle gulv- brædder knirker, da vi træder ind i lokalet. Gulve, lofter, vægge, stole. Alt er lavet af træ. På langbordet, som er lavet af natursten, er en stor buffet. Stemningen i lokalet er vidunderlig.

Bliv medlem og læs resten af artiklen

Læs vores udvalg af artikler, som kan indeholde alt fra nyheder fra cykelverdenen til tips til den daglige cykelrytter. Nogle artikler vil være begrænset til medlemmer, mens andre kan læse af gæster, som endnu ikke er medlemmer.

DEL PÅ
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email