Drikker du nok, når du cykler?

Mange glemmer at drikke væske nok på cykelturen. Det forringer ydeevnen, og gør din præstation dårligere.

Jeg havde besøg af en af mine gode gamle cykelkammerater, som skulle have en ny sadel på cyklen. Han spurgte mig, om jeg havde en idé om, hvorfor han ikke følte, at han blev bedre, selv om han havde cyklet 4.500 km i år. 

Det er klart, at hvis man har nået at cykle 4.500 km indtil videre i år, vil man gerne kunne mærke en god fremgang. Jeg tænkte lidt over spørgsmålet og stillede ham en masse opklarende spørgsmål om, hvorfor han cykler, om han er konkurrencemenneske, eller om han kun cykler for venskabernes skyld.

Jeg ved jo godt, at vi alle er konkurrencemennesker på et eller andet stadie, for hvem vil være sidst på bakkerne eller ham, de andre skal vente på?

Snakken fortsatte om, hvordan han cykler, og om han presser sig selv på turene. Jeg måtte konstatere, at hans grundform var på plads, men, som han sagde, så gik der nok lidt for meget hygge i turene, specielt når han cyklede alene. Der var ingen problemer med at cykle 80-100 km, men han mente stadig, at fremgangen ikke var til at spore.

Han fortalte mig også, at han tit havde meget ømme muskler, og at det kunne vare i flere dage. Det fik mig på helt andre tanker.

Drikker du nok når du cykler?
Det var jo et oplagt spørgsmål, for jeg har mange gange lagt mærke til. at mange af mine cykelkammerater ikke er ret gode til at drikke. De har kun en dunk på cyklen, og den er næsten fuld, når vi kommer hjem. Jeg cykler altid med to dunke, og jeg har som regel suget den sidste væske ud af plastmaterialet i dunkene, når jeg kommer tilbage.

Vigtigheden af at drikke lærte jeg i 2018, hvor vi havde en af de varmeste somre i mange år, og hvor jeg havde drukket alt for lidt, inden turen begyndte. Jeg gik væskekold og vendte hjem efter en mareridtstur, hvor jeg bragte mig på grænsen af, hvad der var både sundt og forsvarligt. Det tog mig en uge at komme over det og mine muskler i hele kroppen føltes som om jeg havde styrketrænet for første gang. Det var et smertehelvede, og selv om jeg kendte til vigtigheden af at drikke, lærte jeg noget af hændelsen.

Han svarede, at han altid havde en dunk med en halv liter vand med på cyklen. Han syntes, at det var blevet sværere at holde vægten med alderen, så han havde ikke lyst til at indtage ekstra sukker, når han cyklede.

Min gamle bemærkning om, at jeg aldrig havde mødt nogen, som tog voldsomt på, mens de cykler, men at jeg til gengæld har set mange, som gjorde det, når de ikke sad på cyklen.

Et længere foredrag om forbrændingseffekten, som varer op til 24 timer efter god motion, forklarede ham, at han ikke skal være bekymret. Det er klart, at hvis man cykler 50 km og indtager adskillige energibarer og sukker i drikkedunken, har man indtaget langt flere kalorier, end man har forbrændt. Det er naturligvis et no go.

Lidt fakta
Som tommelfingerregel kan kroppen optage ca. 250 ml væske pr. kvarter, hvilket vil sige ca. en liter på en time. Væsken skal dog ikke indtages i større mængder ad gangen end ca. 250 ml på et kvarter. Drikker du det hele på en gang, kommer du til at skulle tisse meget, fordi kroppen ikke kan nå at optage al væsken.

Vi fortsatte samtalen, og jeg gjorde ham klart, at hvis han skulle cykle tre-fire timer og kun havde en halv liter væske med, var hans væskebeholdning kun det, som han i forvejen havde drukket inden turen plus en halv liter. Det ville måske på en varm dag give ham en god times cykling. Derfra ville han mangle væske.

En anden tommelfingerregel er, at hvis man går 5 procent ned i væske, kan det betyde helt op til 20 procent tab af præstationsniveau. Nu kom der lys i hans øjne – ”Så skal jeg bare sørge for at drikke godt inden turen og have to dunke med på cyklen.”

Det var så første del af historien, for en ting er væske, en anden er energi. Kloge mennesker har ofte sagt, at 45 minutters træning ikke kræver et forøget energiindtag.

Jeg skal ikke gøre mig klog på, om det er 100 procent korrekt, men det afhænger bestemt af intensitetsniveauet i de 45 minutter.

Lager af kulhydrater
Kroppen har et lager af kulhydrater, når vi begynder. Dette lager kommer fra det, vi har indtaget i dagene op til turen. Man kan kalde det for vores basisdepoter. Når man ved, at man vil cykle 80-100 km, ved man også, at man skal sidde på cyklen i ca. fire timer.

Hvis man ikke har noget energi med, vil man altså tømme sit basisdepot indenfor 45 minutter til en time. Derefter har man kun depot nr. to, som er kroppens fedtdepoter. Wow, vil nogle nok tænke, for så brænder man fedt og får man et vægttab. God forretning.

Nu er der jo altid to sider af medaljen, for ja, det er godt at forbrænde fedt, men det er også utroligt svært at gøre. Kroppen har lettest ved at forbrænde kulhydrater, så derfor vil den helt naturligt vælge dem først. Når der ikke er ret mange tilbage i depoterne, bliver kroppen nødt til at forsøge at forbrænde fedt som energi.

Da dette er sværere for kroppen, vil det betyde, at du mangler de hurtige energiforsyninger, og din intensitet og ydeevne vil dale markant.

Hårdt at blive bedre til fedtforbrænding
Det er dog muligt at blive rigtig god til at forbrænde fedt, hvis du via din kost undgår kulhydrater. Det tager for de fleste to-tre uger at nå ketosefasen, hvor du begynder at forbrænde fedt. Hvis du træner samtidig, vil du finde ud af, at det er utroligt hårdt.

Det er dog ikke nok med to-tre uger uden kulhydrater for at blive bedre til at forbrænde fedt. Det er en lang og opslidende periode, du skal igennem.

Jeg har prøvet det flere gange, og hver gang er jeg hoppet ud af det igen, fordi jeg intet havde at køre med. Jeg fik det dårligt og var totalt tømt for energi og må erkende, at det er utroligt svært at træne, hvis man fjerner alle kulhydraterne fra kosten.

Hvad skal jeg så have med på turen?
Han kiggede lidt lyttende på mig og spurgte, hvad jeg ville foreslå ham at have med på turene.

Min anbefaling er, at man har to dunke med på cyklen. Begge skal indeholde vand med energipulver. Det er ikke ligegyldigt, hvad man bruger, for der er stor forskel på sukkerstofferne. Frugtsukker eller hvidt sukker virker hurtigt, men er også hurtigt væk igen. Hvidt sukker har også den ulempe, at det ved for stort indtag kant påvirke maven.

Bliv medlem og læs resten af artiklen

Læs vores udvalg af artikler, som kan indeholde alt fra nyheder fra cykelverdenen til tips til den daglige cykelrytter. Nogle artikler vil være begrænset til medlemmer, mens andre kan læse af gæster, som endnu ikke er medlemmer.

DEL PÅ
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email